fredag 23 januari 2009

Helg = Alkohol?

Jag ska iväg på fest hos en kompis ikväll och kom och tänka på det med fest/helg = alkohol som det är för många i dagens samhälle. Vad är det som gör att vi har den sortens alkoholkultur som vi har? Ett samhälle som nästan kräver att man ska vara alkoholpåverkad för att socialisera med andra människor och träffa nytt folk, där normen är att dricka och man blir kritiserad för att man är nykterist och anklagad för att vara tråkig. Jag har varit en del av den alkoholkulturen förut men idag tagit ståndpunkten att jag inte dricker. Detta betyder inte att jag har tråkigt en fredagkväll när jag ska på fest, det jag har märkt är att jag har mycket roligare eftersom jag har mer energi och vet vad jag gör. Jag behöver inte vakna upp dagen efter och försöka komma ihåg hur gårdagen ser ut och fundera på hur jag gjorde bort mig. Jag vet när jag vaknar efter att jag varit ute och dansat eller varit på fest hur kvällen har varit och vad jag har gjort.
För att kunna ändra på den här kulturen som vi har idag så kommer det behövas en attitydförändring hos ungdommarna, denna attitydförändring tror jag behöver komma från den vuxna världen så att vi inte säger en sak till tonåringarna och visar en helt annan. Om vi får en förändring hos de vuxna kommer det per automatik medföra att den nya generationen kommer ha en annan syn på alkohol och detta medför en minskad förbrukning av alkohol.
Det är kul att vara ute nykter, det är enligt mig roligare att vara ute nykter. Det enda som behövs är att man vågar släppa på sin fasad, den fasad som alkoholen annars har hjälpt en att släppa. Fördelen med att släppa på den själv är att du väljer hur mycket du vill släppa på den, hur mycket du vill slappna av och ta nya kontakter vilket inte går att göra med alkohol i blodet. Jag är övertygad om att alla som läser detta och har druckit sig berusad någon/några gånger har varit med om att man gjort saker som man ångrar dagen efter, detta är något som lätt går att förhindra genom att istället gå ut i ett nyktert tillstånd och ha kul.

Inga kommentarer: